Hypnotherapie meest gestelde vragen

1: Raak ik de controle kwijt in hypnose
Sommige mensen verwarren hypnotherapie met showhypnose. Echter ik beloof dat ik niet met mijn vingers ga knippen en dat je dan gelooft dat je een kip bent en die gaat nadoen. Ik maak gebruik van ontspanning en concentratie waar hypnose mee gepaard gaat. Deze ontspanning, trance, zorgt ervoor dat je meer open staat voor positieve suggesties en herbelevingen. Het is als in een dagdroom of een film of boek waar je zo inzit dat je helemaal meeleeft met de hoofdpersoon. En ook weet je dat het niet echt is wat daar gebeurt. Wanneer je in hypnose bent kun je je voelen alsof tussen slapen en waken inzit. Je bent helemaal relaxed en minder bezig met de buitenwereld. Je gedachten worden ook minder, maar dat betekent niet dat je geen controle hebt. Er is nl. altijd een waakzame ik die meeluistert en op de achtergrond oplet. Als jij bijvoorbeeld iets niet wil zeggen in hypnose dat doe je dat ook echt niet. En als het brandalarm afgaat doe je gewoon je ogen open en loop je naar buiten.

2: Waarom werkt hypnotherapie zo goed?
In hypnotherapie werken we met het onderbewuste. Als je in hypnose bent gaat je kritische denken wat meer naar de achtergrond en daardoor sta je open voor positieve suggesties en oplossingen en tevens krijg je inzichten die je tijdens een normaal gesprek veel moeilijker kunt krijgen. Een hypnotherapie sessie maakt indruk. Er kunnen herinneringen of beelden komen die duidelijk maken waar en wanneer het probleem ontstaan is. En wat er moet gebeuren om het echt op te lossen. Je kent vast wel de metafoor van die ijsberg waarvan we maar 5% zien. Een hypnotherapeut werkt met de hele ijsberg. Juist ook met alles wat er onder water zit en dus nog niet bewust is. Dat maakt het veel makkelijker om zaken uit je verleden of dingen die jou buikpijn geven echt op te ruimen. En ook om een oplossing te vinden waar niet alleen jij maar ook je onderbewuste helemaal achter staat. Het mooie is dan dat jouw onderbewuste jou gaat helpen om je goed te voelen.

3: Hoe breng je iemand in hypnose?
Er zijn heel veel verschillende manieren om iemand in hypnose te brengen. Maar gewoonlijk laat ik iemand lekker zitten op een magische stoel, de stoel der veranderingen, noem ik dat. Momenteel werk ik met Zoom en dit zorgt ervoor dat jij lekker thuis in jouw veilige omgeving, helemaal relaxed dit kan ervaren. 

Bij kinderen vertel ik dan een verhaal, die dient als metafoor, voor het probleem waarvoor ze een oplossing of inzicht willen verkrijgen. Dit kan met ogen dicht, echter met open ogen kan ook heel erg goed. Je hoeft alleen maar te luisteren naar het verhaal en dat lijkt wel wat op een ontspanningsoefening. 

Als je af en toe iets mis is dat ook niet erg. In het verhaal zitten signaaltjes die je lichaam vertellen dat het zich kan ontspannen. Ik vraag  jou ook om dingen voor te stellen, bijvoorbeeld dat je armen zwaar gaan voelen en je oogleden en kaken helemaal te ontspannen.  Dat zorgt ervoor dat ik kan zien wanneer je voldoende in trance bent en op dat moment ga ik positieve, fijne, liefdevolle suggesties geven. Dit helpt om jouw probleem op te lossen. Je gaat natuurlijk alleen in hypnose als het kind zelf wilt en het helpt als je dingen voor kunt stellen. En dat kunnen kinderen heel erg goed.

4: Werkt het ook voor mijn kind?
Hypnotherapie werkt heel diep en er is veel wetenschappelijk bewijs dat hypnose werkt om blokkades, overtuigingen of problemen op te lossen. Hypnotherapie geeft na jarenlange reguliere therapie eindelijk een echte oplossing voor hun probleem. Maar net als bij andere therapievormen moet het wel bij je passen. Het helpt als je er open voor staat. Als je in staat bent om je een voorstelling te maken van sommige dingen en het allerbelangrijkste als je een klik hebt met de therapeut, met mij dus.

5: Bij welke klachten werkt het allemaal?

 • Chronische buikpijn
 • Slaapproblemen
 • Bedplassen
 • Angsten
 • Allergieën
 • Overgevoeligheden
 • Faalangst
 • Chronische hoofdpijn 
 • Onzekerheid
 • Laag zelfbeeld
 • Niet kunnen uiten van emoties
 • Verwerken van een ingrijpende gebeurtenis
Scroll naar boven